Rákkockázat hasi ct vizsgálat

CT képalkotás és a rák kockázata

Dr. Tóth Attila

Az egyetem alatt az Élettani intézet díjas demonstrátora voltam, Prof Spät András laborjában, Dr Makara Judit vezetésével végeztem single-cell patch-clamp és fluorimetriás kutatásokat patkányból származó glia és mellékvese kéreg zóna glomarulosa sejtjein.

Radiológus rezidensként a kardiovascularis CT és MR diagnosztika felé fordult érdeklődésem.

rákkockázat hasi ct vizsgálat

Kedvencem a szív MR, azon belül is a veleszületett szívbetegségek képalkotása. A vizsgálati metodikát Prof Simor Tamás pécsi mentortól tanultam. Ezen non-invazív, káros sugárzástól mentes képalkotási módszernek azóta is elkötelezett híve vagyok. Jelenlegi tudományos tevékenységem során sportolók vizsgálatával és a szív karakterizálását segítő új MR mérési módszer kidolgozásával foglalkozom a Semmelweis Egyetem Doktori iskolájának hallgatójaként.

Informatikus mérnök diplomája mellé bankinformatikai másoddiplomát szerzett. Jelenleg az Egyesült Államokban dolgozik.

Rákkockázat hasi ct vizsgálat, Hasi és kismedencei CT vizsgálat

Szervert is adminisztrálok, különösen rákkockázat hasi ct vizsgálat a biztonság technika. Hobbi: kajakozás, uplifting trance, UK hardcore.

Pócsik Diána kérdése: Kedves Doktor Úr! Nagyon fontos a további gyógyulás céljából. Kedves Diána!

CT képalkotás és a rák kockázata

Semmilyen elérhetőséget nem mutat nekem az oldal. Csak egy jeligét. Nem látok rákkockázat hasi ct vizsgálat címet. A név is csak akkor derül ki, ha beleírja a kérdező a kérdésébe. Az oldal üzemeltetőivel lehet próbálkozni.

rákkockázat hasi ct vizsgálat

Én egyszer próbáltam elérni őket, akkor sikertelenül. Üdvözlettel: Tóth Attila Nem múló bőrkiütések CT utan kérdése: Üdvözlöm!

rákkockázat hasi ct vizsgálat

Érdeklődni szeretnék,hogy tudna-e Nekem segíteni. Ez év november én voltam kontrasztanyagos mellkas CT-n.

A problémáim rá napra jelentkeztek. Pici apró piros tűszúrásnyi kiütések jelentkeznek a testemen,visszatérő jelleggel. A kiütés jelentkezése előtt a nyaki ütőeremnél,égő érzésem van.

A technológiával elért radiológiai meghatározások elismert előnyeitől függetlenül, egyre növekvő aggodalomra ad okot a CT képalkotással kapcsolatos sugárterhelés, különös tekintettel a sugárzáshoz kapcsolódó másodlagos rák kifejlődésének élettartamából származó kockázatára. Az első kereskedelmi szkennerek es kifejlesztése óta a CT az orvosi sugárzás fő forrássá vált. Az ionizáló sugárzás potenciálisan káros következményeit determinisztikus és sztochasztikus hatásokra osztjuk. Ilyen változások csak egy bizonyos küszöbértéket meghaladó dózisokban fordulnak elő, és arányosak a megadott dózissal. Az orvosi diagnosztikai eljárásokból származó sugárzási dózisok általában jóval ezen a küszöbértéknél vannak, de a káros hatásokról, például a bőrégésről, beszámoltak a fluoroszkópiát alkalmazó intervenciós eljárások után.

Eleinte napi reggeltől estig rajtam volt,bármit ettem,ittam kiütött,mostanában már csak alkalommal jelentkezik,ami 20 perc után elmúlik magától. Jobb oldalamon erősebben jelentkeznek a kiütések,abba a karomba adták a kontrasztanyagot. Jelenleg májvédő teát iszok,magamtól vettem,senki nem ajánlotta. A bőrgyógyászaton kaptam Lendin tabl.

rákkockázat hasi ct vizsgálat

Histisynt tabl,de szedésüket abba hagytam,mert a tüneteim súlyosbodtak,a bőrgyógyász sem tudja pontosan. Az volna a kérdésem,hogy lehet-e a Kontrasztanyagtól illetve mennyi ideig tarthat még ez az állapot?

rákkockázat hasi ct vizsgálat

Várom válaszát. Köszönöm türelmét.

Rákkockázat hasi ct vizsgálat

A kontrasztanyag allergia miatti kiütések a beadás után nem sokkal szoktak jelentkezni és fokozatosan elmúlnak. A Lendil-nek és a Histisynt-nek hatásosnak kéne lennie, mert pont azt az immunválaszt csökkenti, ami kontrasztanyag allergiánál a kiütéseket okozza. Mindezek miatt nem vagyok biztos benne, hogy a kiütéseket a kontrasztanyag okozza. Nem lehet valami másik gyógyszer, amit azóta szed?

A sok indokolatlan CT-vizsgálat növeli a rák kockázatát

Nekem a tudományom itt megáll, mások jobban értenek hozzá. A múltkor is kioktattak itt az oldalon.

A CT vizsgálatoknak a hagyományos röntgenvizsgálatnál jóval magasabb sugárdózisa miatt potenciális rákkeltő hatásukat is mérlegelni kell. Például egy mellkasi CT-vizsgálat több szor is nagyobb sugárterhelésnek teheti ki a pácienst, mint egy hagyományos mellkasi röntgen. A páciens személyes rizikója valószínűleg nem túl magas, de a vizsgálatok nagy száma miatt, még a kis kockázat is jelentős számú jövőbeli rákos megbetegedést okozhat.

Asszem itt az ideje, hogy befejezzem a tanácsadást. Regina kérdése: Kedves Doktor Úr! Remélem Öcsi nevű felhasználó olvassa még az oldalt, ezért írok pár lehetőséget, igaz, én sem kapok érte egy fillért sem. Ugyanitt az otoneurológia a Fül-orr-gége menüpontnál.

rákkockázat hasi ct vizsgálat

A porifíriát pedig a Honvéd kórházban, Porfyria szakambulancián nézik. Szintén kellemes ünnepeket. A transcranialis doppler-hez szerencsére nem kell továbbképzés, az OITI-n kívül is sok helyen csinálják. Budapesten legalábbis mindenképpen, de nagyobb centrumokban is nyilván elérhető.

Szendi Gábor: A röntgen és a CT is rákot okoz A mammográfiáról már sokan tudják, hogy mellrákot okozhat lásd. Természetesen minden más sugárzást alkalmazó eljárásnak is van rákkeltő hatása.

Lehet, hogy érdekel